Contact

Google

Tinerii belgieni tin cursuri copiilor din Hodora

 

Incepand cu miercuri, 27 martie, pana sambata, 6 aprilie, 12 elevi si 2 coordonatori de la Institutul Sfanta Inima a Mariei din Berlaar, Belgia, vor veni in Romania, pentru un proiect educational. In primele zile, elevii Marieke, Daan, Matthias, Julie, Tinne, Marie, Laura, Ella, Elien, Marie-Caroline, Hannah si Yasmine, vor explora tara noastra impreuna cu coordonatorii lor, Ann si Ariane. Apoi, doua trenuri si un microbuz, ii vor conduce catre Hodora, un sat micut din judetul Iasi.  Cei 14 “romanasi”, asa cum le place sa li se spuna, vor dormi in doua sali de clasa si isi vor gati singuri pe toata perioada sederii in Hodora. In fiecare zi, ei vor dat tot ce au mai bun, in calitate de “profesori - juniori”, la scoala gimnaziala locala, pentru 200 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani.  Dupa orele de curs, colegii mai mari din Belgia vor organiza jocuri pentru copii din sat.

Aura si Vladut, doi copii cu dizabilitati, care nu au mers niciodata la scoala, pentru ca nu exista in zona clase speciale pentru ei, vor avea parte de cursuri private la domiciliu, de doua ori pe zi. Aura a aflat deja vestea, de la mama si fratele ei si abia asteapta venirea tinerilor flamanzi la Hodora.

Ei nu vor veni in Romania cu mainile goale. Anul trecut, in luna mai, toti elevii de la Institutul Sfanta Inima a Mariei din Berlaar, au alergat in crosul “Run for a better life” (Alearga pentru o viata mai buna),  in scopul strangerii de fonduri pentru scoala din Hodora. Astfel, s-au strans bani pentru 11 table de scris noi, pentru salile de clasa. In decembrie, ei au pregatit deserturi delicioase pe care le-au vandut, pentru a cumpara un laptop pentru scoala din Hodora.

Asa cum stim cu totii, profesorii din Romania nu sunt recompensati material pe masura efortului lor, asa ca elevii nostri din Berlaar, au hotarat sa gateasca, special pentru ei, clatite belgiene.

Este al doilea an in care Berlaar-ul isi trimite copii in Romania. Editia de anul trecut a avut un success rasunator. Proiectul “romanasilor” a castigat chiar un premiu, in cadrul evenimentului Zimmerprijs.

Intre timp, elevii nostri sunt ocupati cu organizarea noii aventuri: se pregatesc lectii interesante, meniul este pus la punct, se formeaza echipele care vor gati si cele care vor tine cursurile. Invata si cateva fraze in limba romana. Ei se intalnesc in fiecare vineri dimineata, intr-o atmosfera contagios de entuziasta, pentru a pregati cat mai bine pentru venirea in Romania.

Planurile de lectie sunt traduse in limba romana de catre Lieve Verelst de la organizatia Nijlen pentru Hodora, pentru a putea fi prezentate inspectoratului scolar. Bucuria autoritarilor locale romane fata de proiectul de anul trecut a fost exprimata intr-un articol, pe care l-au trimis tuturor scolilor din judet.

In Romania, elevii din Berlaar vor avea sprijinul a trei voluntari entuziasti, Magda, Adina si Mihai. Ei ii vor acompania pe elevii belgieni in ziua pe care o vor petrece in capitala, vor organiza achizitionarea laptopului, au organizat o vizita la Palatul Parlamentului si o cina intr-un loc pitoresc din Bucuresti.

Magda, Adina si Mihai sunt voluntari in cadrul organizatiei internationale pacifiste, Service Civil International Romania (SCI-RO www.sci.ro), un ONG ce organizeaza si faciliteaza participarea voluntatilor in tabere din numeroase tari, in intreaga lume. Astfel, Magda Monac, voluntar experimentat in proiecte internationale va insoti grupul si va contribui la facilitarea comunicarii pe parcursul sederii lor in Hodora.

Cei care doresc sa afle mai multe despre acest proiect pot accesa website-ul  www.roemenie.tk

De asemenea, cei care doresc sa urmareasca aventura elevilor belgieni, o pot face accesand blogul lor http://ihhvmberlaar-roemenie.blogspot.be/

 

 

Print this page


Revision: 2013/03/21 - Copyright SCI Romania and SCI - Created by MC